Close

Top 5 uleiuri esențiale pentru creșterea și întreținerea părului – beneficii și rețete (partea I)

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante prin metode specifice, cum sunt distilarea sau evaporarea. Sunt cunoscute în primul rând pentru proprietățile aromatice, dar și pentru conținutul lor  de substanțe benefice sănătății. Uleiurile esențiale organice sau, dacă acestea vi se par mai scumpe sau greu de procurat,  cel puțin cele pure cu valoare terapeutică certificată (spre deosebire de cele sintetice sau modificate, precum și de cele ce se găsesc pe piață pe scară largă purtând numele  generic de uleiuri « naturale » sau « pure »), sunt folosite  din ce în ce mai mult în medicină homeopată datorită eficienței lor deosebite și riscului minor de efecte adverse. Când vine vorba despre folosirea uleiurilor esențiale pentru  întărirea firului de păr, îndepărtarea uscăciunii scalpului și modul de a-i  conferi părului vigoare și strălucire, sau doar pentru a-i deschide  culoarea naturală,  fie amestecate cu un ulei “de bază », fie folosite independent, sau introduse în șamponul propriu, uleiurile esențiale se dovedesc mult mai sănătoase și mai eficiente  decât orice produs convențional pentru îngrijirea părului. Toate produsele cosmetice destinate îngrijirii părului de pe piață conțin, din păcate,  conservanți și alte substanțe chimice nocive care au efecte adverse – dăunează sănătății,  poluând atât mediul înconjurător, cât și căminul Dvs.

Față de capacitatea lor excepțională de a trata toate problemele scalpului și ale  părului în mod natural, prețurile uleiurilor esențiale  recomandate în această lucrare vi se vor părea  prietenoase În plus, veți observa cu plăcere că după ce ați achiziționat  o serie din aceste produse pentru întreținerea părului, le veți putea folosi cu succes și pentru alte probleme, cum sunt reducerea stresului, diminuarea durerii fizice sau tratarea  inflamațiilor și a infecțiilor.

Înainte de a analiza cele 5 uleiuri esențiale de top  care fac obiectul acestui articol, să vedem care este larga gama de ULEIURI ESENȚIALE BENEFICE PENTRU ÎNGRIJIREA PĂRULUI,  care sunt utilizate pentru

– păr normal : semințe de morcov, lemn de cedar, mușețel, Salvia sclarea, chiparos, mușcată, ienupăr, lavandă, lămâie, portocală, rozmarin, Salvia officinalis, santal, cimbru, Ylang Ylang

– păr uscat :  semințe de morcov, lemn de cedar, mușețel, Salvia sclarea, mușcată, iasomie,  lavandă,  portocală, rozmarin,  santal,  Ylang Ylang

– păr gras : busuioc, bergamotă, lemn de cedru, mușețel, Salvia sclarea, chiparos, eucalipt, mușcată, ienupăr, lavandă, lămâie, lămâiță (Citronella), portocală, mentă, rozmarin, Salvia officinalis,  arbore de ceai, cimbru,  Ylang Ylang

– probleme ale scalpului : lemn de cedru, mușețel, Salvia sclarea, chiparos,  lavandă, lămâie, măghiran,  smirnă,  portocală, Patchouli, trandafir, rozmarin, Salvia officinalis,  arbore de ceai, cimbru,  Ylang Ylang

– sănătatea generală a scalpului și a părului : busuioc,  chiparos, lavandă, lămâie,  mentă, rozmarin, salvie, cimbru,  Ylang Ylang

I. Uleiul esențial de lavandă  (Lavandula angustifolia)) 

Unul dintre puținele uleiuri esențiale care tratează toate tipurile de păr, uleiul de lavandă prezintă proprietăți antimicrobiene și antibacteriale care asigură sănătatea pielii capului. Hidratează scalpul și echilibrează producția de sebum, înlăturând mătreața. Studii efectuate pe șoareci în 2016 au demonstrat că folosirea topică a uleiului de lavandă produce sporirea numărului de foliculi capilari și respectiv creșterea părului. În plus, prin efectul său sedativ, contribuie la revigorarea și îngroșarea firului de par, cunoscut fiind faptul că stresul emoțional determină subțierea acestuia.

Masajul scalpului cu ulei esențial de lavandă cel puțin o dată pe săptămâna conduce la creșterea și regenerarea părului, care devine mătăsos și strălucitor,  dar și la reducerea stresului.

Uleiul esențial de lavandă se poate utiliza și în combinație cu alte uleiuri, așa cum se arată  în REȚETELE noastre pentru Dvs.

 • Se amestecă 10-12 picături de ulei esențial de levănțică (Lavandula angustifolia) cu 2-3 linguri de ulei de cocos. Se masează pielea capului și se lasă astfel pe timpul nopţii, după care, dimineața, se spală cu un șampon blând.
 • Amestecați 4-5 picături de ulei esențial de lavandă cu 3 linguri de ulei de cocos (pentru un efect mai puternic, doar cu 1 lingură de ulei de cocos) și aplicați pe scalp prin masare, lăsând compoziția să  pătrundă pielea capului, ideal, timp de câteva ore, dar în orice caz timp de cel puțin 10 minute; șamponați apoi părul ca de obicei. Se poate utiliza de 2-3 ori pe săptămână.
 • Pentru păr uscat, se amestecă  4 picături de ulei esențial de lavandă + 6 picături de ulei esențial de cedru + 2 picături de ulei esențial de santal sau de mușcată + 2 picături de ulei esențial de patchouli. Se masează scalpul lăsând compoziția să  pătrundă pielea capului, ideal, timp de câteva ore, dar în orice caz timp de cel puțin 10 minute, apoi se șamponeaza  părul ca de obicei.

II. Uleiul esențial de mentă contribuie  la creșterea semnificativă a numărului, a grosimii și a profunzimii  foliculilor capilari,  așa cum a demonstrat un studiu efectuat pe șoareci timp de 4 luni, în 2014. În afară de stimularea creșterii părului, datorită puternicelor sale proprietăți antiseptice, s-a constatat că uleiul esențial de mentă asigură sănătatea pielii capului, destupă porii (fiind ideal pentru scalpul uscat), înlătură inflamațiile pielii,  mătreață și chiar păduchii. Cu efectul său răcoritor și de stimulare a circulației când e aplicat pe pielea capului, uleiul esențial de mentă are și capacitatea de a stimula activitatea mentală, de detensionare în cazul unor situații stresante și de a înlătura durerile de cap.

REȚETELE noastre pentru Dvs.

 • Adăugați 2-3 picături de ulei esențial de mentă în șamponul sau balsamul Dvs. pentru revigorarea scalpului și regenerarea părului, dar și pentru a preîntâmpina îngrășarea părului.
 • Amestecați 2-3 picături de ulei esențial de mentă cu 1-2 linguri de ulei de baza – de cocos sau de jojoba. Masați bine scalpul și lăsăți așa timp de 5 minute, înainte de a vă spala părul cu șampon și a-l trata cu balsam.

III. Uleiul esențial  de rozmarin s-a  dovedit a fi cel mai bun ulei care contribuie la îngroșarea firului de păr,  stimulând totodată circulația sângelui și creșterea noilor fire de păr cu 20%, datorită capacității sale de a îmbunătăți regenerarea celulară. Antioxidanții din compoziția sa înlătură radicalii liberi ce determină  încărunțirea și subțierea firului de păr, precum și căderea acestuia. Uleiul s-a dovedit totodată eficient în tratarea mătreții, a senzației de mâncărime, a iritațiilor scalpului și al excesului de sebum al pielii capului, sau dimpotrivă, al scalpului uscat. Studiile au arătat că uleiul esențial de rozmarin  are un efect la fel de bun ca și minoxidilul, folosit de regulă în tratamentul împotriva căderii părului, cu avantajul că uleiul nu produce mâncărimi ale scalpului cum se întâmplă în cazul remediului convențional. Să mai adăugăm doar că uleiul de rozmarin acționează și ca balsam ce curăţă scalpul, oferind  părului un aspect mătăsos și strălucitor.

REȚETA noastră pentru Dvs. Amestecați 3-5 picături de ulei esențial de rozmarin cu 3-5 picături de ulei de măsline sau ulei de cocos. Masați pielea capului timp de două minute. Lăsați amestecul 3-4 ore, după care vă puteți șampona părul ca de obicei. Procedați astfel de două ori pe săptămână, pentru rezultate optime.

IV. Uleiul esențial din lemn de cedru. Acest ulei esențial stimulează creșterea  foliculilor capilari și circulația sângelui către scalp, echilibrând producția de sebum a glandelor sebacee, ceea ce contribuie la creșterea părului și respectiv la reducerea căderii acestuia. Prin proprietățile sale anti-inflamatoare, antifungice și antibacteriene, contribuie la înlăturarea cauzelor mătreții și a căderii părului. Studii recente au arătat că masajul regulat al scalpului cu ulei de lemn de cedru în combinație cu cantități egale de uleiuri esențiale de cimbru, rozmarin și lavandă și cu uleiuri de bază (jojoba sau ulei de struguri), a stimulat creșterea părului în 44% dintre cazurile care acuzau căderea părului, după șapte luni de tratament. 

REȚETELE  noastre pentru Dvs.

 • Turnați câteva picături de ulei de lemn de cedru în balsamul Dvs. preferat.
 • Pentru scalp uscat și stimularea circulației, amestecați 3-4 picături de ulei esențial de lemn de cedru cu 2 linguri de ulei de cocos pentru a crea un ser cu proprietăți hidratante și antifungice. Masați scalpul timp de 5 minute și lăsați amestecul să pătrundă pielea capului timp de 10 minute, ideal 30 de minute,  înainte de a va spălă părul.

V. Ulei esențial de salvie sclarea. Este cunoscut pentru efectul său de stimulare a creșterii părului. Conține acetat de linalil (fitoestrogen), ca și uleiul esențial de lavandă, de unde și efectul său similar de întărire a firului de păr, care devine astfel mai greu de rupt. Aplicat pe scalpul uleios, dar și pe cel uscat (pentru care este și mai indicat), uleiul esențial de salvie regularizează producția de sebum și controlează formarea mătreții. Și-a dovedit eficiența în cazul părului ondulat, dar și al celui fragil. Reduce nivelul de cortizol din organism și acționează ca un remediu natural eficient în cazul căderii părului cauzate de stres.

 REȚETELE noastre pentru Dvs.

 • Amestecați 3 picături de ulei esențial de salvie sclarea în balsamul Dvs. preferat de ori de câte ori vă spălați pe cap.
 • Faceți-vă propriul balsam din 3 picături de ulei esențial de salvie sclarea și o lingură de ulei de cocos. Dacă vă spălați pe cap zilnic, clătiți după două minute; dacă vă spălați doar o dată sau de două ori pe săptămână, lăsați amestecul să pătrundă pielea  scalpului timp de 10 minute, înainte de a vă clăti părul.
5 + 1 avantaje care recomandă folosirea celor 5 uleiuri esențiale în îngrijirea și întreținerea părului
 1. Stimularea creșterii părului. Cei ce suferă de căderea părului sau de alopecie recurg în general la folosirea unor produse cosmetice speciale, sau chiar la chirurgia de înlocuire a părului, în speranța de  a-și redobândi podoaba capilară. Însă prima lor preocupare ar trebui să fie analizarea cauzelor care au condus la subțierea firelor de păr și la alopecie, manifestări ce ar putea fi înlăturate mult mai simplu prin stimularea circulației, tratarea inflamațiilor,  hidratare și, nu în ultimul rând, prin reducerea stresului.

Am văzut deja că doar câteva picături de ulei esențial de lavandă, rozmarin,  lemn de cedru, mentă sau salvie pot rezolva toate aceste dereglări,  cu marele avantaj că uleiurile nu conțin niciuna dintre substanțele chimice dăunătoare  pe care le prezintă produsele cosmetice de pe piață.

 1. Înlăturarea mătreții. 50% din populația globului suferă de mătreață, datorată în general acumulării de celule moarte din piele, iar în cazurile mai grave, de celuleleeucariote  de drojdie din organism.Nu de puține ori,  atât mătreața cât și inflamarea scalpului cu senzație de mâncărime sunt determinate chiar de produsele cosmetice de întreținere a părului. Iată însă că proprietățile vindecătoare și hidratante ale unor uleiuri esențiale, cum este cel de lavandă, vor combate mătreața în mod natural, tratând și celelalte probleme conexe ale scalpului, cum e senzația de mâncărime.
 2. Hrănirea părului. În general, lumea cheltuie mulți bani pe produse cosmetice care îți lasă părul mai strălucitor, mai mătăsos sau mai drept. Din păcate, multe dintre aceste produse sunt mai degrabă nocive decât eficiente. De exemplu, tratamentul pe bază de cheratină conține ingrediente toxice cum e formaldehida, o substanță cancerigenă. Avantajul uleiurilor esențiale este că, prin proprietățile lor hidratante, anti-inflamatoare și antiseptice, acestea hrănesc părul în mod natural și îi asigură vigoarea și  sănătatea,  fără efectele secundare dăunătoare ale metodelor convenționale.
 3. Tratarea părului gras. Se știe că glandele sebacee sunt cele ce mențin niveluri de hidratare adecvate prin sebumul pe care îl produc. Sebumul este cel ce conferă părului un aspect sănătos și strălucitor. Însă când aceste glande produc prea mult sebum, părul arată gras, chiar dacă a fost spălat în dimineață zilei respective. Iată însă că uleiuri esențiale cum e cel de mentă controlează producția de sebum, în așa fel încât părul să fie strălucitor și să nu arate prea gras.
 4. Evitarea stresului și a dezechilibrelor hormonale. Cercetările au arătat că stresul este asociat cu pierderea părului și cu dezechilibrele hormonale. Stresul declanșează inflamațiile și induce regresia prematură a foliculilor capilari, ceea ce determină căderea părului. Poate părea greu de crezut, însă utilizarea topică sau difuzia în spațiul locuit a unor uleiuri esențiale cum e lavanda sau salvia sclarea, reduc stresul, ceea ce contribuie desigur la reducerea semnificativă a pierderii părului,  într-un mod natural.

În concluzie,  datorită  faptului că moleculele uleiurilor esențiale sunt mici (spre deosebire  de moleculele unor uleiuri cum e cel de măsline), odată aplicate pe scalp, acestea sunt absorbite foarte ușor, de unde și eficienţa lor. În plus, folosirea curentă a uleiurilor esențiale pentru îngrjirea părului îi conferă acestuia un miros natural extrem de plăcut.

Rețeta  Premium pentru șampon regenerator

10 – 15 aplicații

Ingrediente:

 • 180 ml de gel de aloe vera
 • 3 linguri de ulei de măsline
 • 10 linguri de bicarbonat de sodiu
 • 20 de picături de ulei esențial  de rozmarin
 • 10 picături de ulei esențial de mentă
 • bol de sticlă sau de plastic
 • flacon dozator de plastic de 240 ml

Indicații:

 1. Se amestecă într-un bol toate ingredientele.
 2. Se păstrează într-un flacon dozator de plastic de 240 ml.
Rețeta  Premium pentru ser de îndesire a părului

  8–10 aplicații

 Ingrediente:

 • 45 ml ulei organic de jojoba
 • 45 ml ulei organic de semințe de struguri
 • 30 picături ulei esențial de lemn de cedru
 • 30 picături de ulei esențial de rozmarin
 • 30 picături de ulei esențial de salvie

Indicații:

 1. Începeți prin a turna uleiurile de bază – cel de jojoba și cel de semințe de struguri într-un borcan. Adăugați numărul de picături recomandate de ulei de lemn de cedru, rozmarin și salvie.
 2. Închideți borcanul cu capac și asigurați-vă că acesta este etanș. Agitați energic.
 3. Aplicați abundent pe scalp și masați, indiferent dacă părul este umed sau uscat. Veți proceda astfel în fiecare zi sau de cel puțin 3 ori pe săptămână. Ideal este să lăsați amestecul pe păr cel puțin 20 de minute, înainte de a-l spala.
 4. Puteți aplica amestecul lăsându-l pe scalp toată noaptea, înainte de culcare, cu condiția să vă înfășurați capul într-un prosop sau să purtați o cască de duș, pentru a nu păta cearceafurile. A doua zi dimineață vă veți șampona părul și îl veți clăti ca de obicei.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Politica noastră a fost actualizată în conformitate cu Regulamentul RGPD al Uniunii Europene! Prin accesarea și utilizarea site-ului, vă dați acordul cu privire la Termenii și Condițiile de utilizare! Acest site folosește cookies! Pentru a afla mai multe detalii, vă invităm să citiți: ”Termeni și Condiții!”

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close